Català  |  Castellano  |  English  |  Français

Dia Mundial de l’Eficiència Energètica

01-03-2015,00:00:00

El dia 5 de març se celebra el Dia Mundial de l’Eficiència Energètica. Aquest dia té com a objectiu reconèixer la importància que té l’energia en les nostres vides i reflexionar sobre l’ús que en fen i, alhora, promoure l’ús de fonts d’energia renovables i així disminuir l’ús de les energies basades en combustibles fòssils.

Fa segles, les principals fonts d’energia eren la força dels animals i la de les persones i ens escalfàvem cremant fusta. Llavors, l’home va crear màquines que funcionaven amb energia eòlica i hidràulica com ara els molins de vent o d’aigua per triturar els cereals. Però la gran revolució va arribar amb a màquina de vapor i, des d’aleshores, el gran desenvolupament industrial i tecnològic han canviar dràsticament les fonts d’obtenció d’energia. Avui, obtenim l’energia bàsicament a partir dels combustibles fòssils, és a dir, petroli, carbó i gas natural.

Tanmateix, fa relativament poc s’ha introduït el concepte de “crisi energètica”. Aquest concepte introdueix la idea que les principals fonts d’energia actuals es poden esgotar i les principals conseqüències que ocasionen aquesta mena d’energies, per exemple, la desertització, l’erosió i la contaminació del planeta, l’augment de gasos d’efecte d’hivernacle i, a llarg termini, el canvi climàtic.

Així doncs, per celebrar el Dia Mundial de l’Eficiència Energètica proposem un llistat de vuit consells de consum responsable per cuidar el planeta que ens acull:

  1. Desconnectar del tot els aparells elèctrics que no fer servir. Si no es fa, queden en mode repòs i segueixen consumint energia, que pot arribar al 7% del consum elèctric de casa nostra.
  2. La temperatura ideal de la nevera és de 3 a 5 graus. Refredar-la més implica un increment del 5% del consum energètic. Per al congelador, la temperatura ideal són 15 graus sota zero.
  3. Substituir les bombetes incandescents i halògens per LED. Així, estalviem entre el 80 i el 90% del consum elèctric de llum.
  4. Fixar-se en les etiquetes energètiques quan comprem un electrodomèstic. Es classifiquen en A+, A++ i A+++, de menys a més estalvi.
  5. Quan fem una rentadora, fer-la amb aigua freda o a baixa temperatura. Utilitzar preferentment els cicles de rentat de 30ºC o 40ºC i evitar els de 90ºC.
  6. Intentar utilitzar el cotxe tan poc com sigui possible per no aportar més diòxid de carboni a l’atmosfera, especialment en trajectes curts.
  7. Quan anem a comprar, portar bosses de roba de tela, de paper, de cartró i fins i tot les de plàstic que ja hem fet servir fins que es facin malbé.
  8. Comprar el contingut i no l’envàs. Moltes vegades paguem més per tot el procés de fabricació i l’eliminació del paquet, que van directament a les deixalles, que no pas pel contingut. A més, tarden molt temps a descompondre’s, per exemple, els bricks tarden 30 anys, el plàstic 100 anys i les piles, 1000 anys.

Si seguim aquests consells estem avançant cap a un consum racional de l’energia i un desenvolupament sostenible.

[ home ]   [ L' empresa ]   [ La Fusta ]   [ Balsa ]   [ Productes originals ]   [ Notícies ]   [ Enllaços ]   [ Contacte ]   [ Iniciar Sessió
Articles de Fusta Puig SCP Mas Les Vinyes, 42 - 08570 Torelló (Barcelona) 93 850 51 4793 859 43 81 info@puigscp.com www.puigscp.com contacte
[ nota legal ]  © 2012